Mizuno Wave Sayonara

Na početku potrage za novim patikama uhvatio sam se mukama odakle krenuti, šta probati i naravno ono najosjetljivije područje, visina budžetske stavke za ove namjene.

Nakon malog istraživanja, savjetovanja sa trkačkom zajednicom i super iznenađenjem sezonskog popusta u Intersportu u moje vlasništvo ušle su Mizuno patike za 65€. Da li trebam spomenuti da je moj broj bio i posljednji u ponudi za ovaj model? 🙂

PRVI UTISAK

U samom imenu krije se glavna odlika ovih patika, a to je Sayonara ili u mom slobodnom prevodu pa, pa, vidimo se na cilju! Patika teži svega 241 gram (broj 45), neutralna je sa padom od 8.7mm od pete prema prstima i prvi osjećaj nakon treninga je kao da ste dobili boost brzine. Opći utisak koji ostavlja Sayonara jeste minimalizam koji pruža stabilnost, dobar odaziv i brzinu. Kod mog modela kombinacija boja definitivno lijepi poglede trkačke zajednice.

GAZIŠTE I GORNJI SLOJ

Veoma poznata Mizuno tehnologija „talasa“ zaista pruža veliku stabilnost. Cijelo gazište je dosta savitljivo ali u isto vrijeme pruža i više nego potrebnu stabilnost.

Posebno me iznenadila udobnost jer pruža dosta prostora da prsti i cijelo stopalo dišu što je posebno važno kod nas koji imamo dosta širi prednji dio stopala.

Gornji sloj je dosta drugačiji u odnosu na druge patike u kojima sam trčao (nije spužvast i zasigurno će potrajati). Pruža dovoljno prostora da prsti i gornji dio stopala dobro dišu tokom dugih treninga ili trka, a dokaz za to su čarape bez krvavih mrlja, te prsti i stopala bez bolnih žuljeva.

KOME JE NAMJENJENA SAYONARA?

Neutralnim trkačima koji žele veoma laganu patiku koja ujedno pruža dobru stabilnost. Model Sayonara koristim za up-tempo treninge  i intervale kada želim raditi na brzini.

Tokom rada na poboljšanju trkačke tehnike i podizanja kadence izvrsno su pružale podršku u ostvarenju ciljeva, a tokom polumaratona i maratona osigurale su osječaj lakoće svakog koraka i obaranje ličnih rekorda.

Jedna od zabrinutosti prije prvog maratona je stanje stopala nakon istrčanih 42K ali Mizuno mi je dokazao svoju blagodet jer nije bilo ni jednog jedinog žulja a ni bilo kakvih bolova u stopalima.

ZAKLJUČAK

Mizuno Wave Sayonara zasigurno nije samo obična minimalistička patika i po mom dosadašnjem iskustvu mogu reči da je ovo minimalistički model sa tvistom namijenjen za treninge brzine i za one dane kada želite pokazati najviše, a  to su trke. Izdržljivost je zaista neupitna i mislim da će još dugo služiti na trkama i govoriti drugim trkačima sayonara, vidimo se na cilju!

komentari