Mizuno Wave Ultima 6

Svaki review Wave Ultima 6 ističe kako je ova patika neverovatno lagana. Lagana za svoju kategoriju – neutralna trening patika sa maksimalnom zaštitom. Patika je teška 315 g (335g) broj 45 i ima pad od 10 mm što je uglavnom standard za trening patike.

Gazište – Đon

3 (1)

Kada sam prvi put video patiku i osmotrio đon, ovaj model mi se činio jako dobrim . I ako nemate mnogo iskustva sa patikama za trčanje, pa ne možete odmah da procenite koja je bolja a koja lošija, 5 različitih boja (slojeva) na đonu zna da ulije poverenje o stabilnosti i podršci. Iako naravno nije merodavno.

Primetno je dosta zaštite na peti, “talas” koji štiti od udara kao i dodatna ojačanja za stabilnost i udobnost. Đon je udoban, ne previše mekan sa dobrom podrškom.

Gornji sloj

Mreža na gornjem sloju patike dozvoljava da noga diše. Unutrašnjost gornjeg sloja nije mnogo jastučasta, kao što može biti kod sličnih modela drugih proizvođača (pre svega Asics), ali mislim da u njima nisam dobio ni jedan jedini žulj, niti plavi nokat, iako sam ih na početku prvenstveno koristio za velike dužine.

Za to je verovatno zaslužno to što patika odlično prati pokret stopala. Srednji deo patike i peta odlično prijanjaju uz nogu, dok u prednjem delu ima dosta mesta za prste. Čak je taj deo patike širi nego što je meni potrebno, ali to mi nije smetalo.

Namena:

Najveću zaštitu ova patika ima na peti. Tako da je mogu koristiti ljudi koji gaze petom za laganiji tempo i veće dužine. Zbog kvaliteta đona u srednjem delu svakako je mogu koristiti i trkači koji gaze srednjim delom stopala ili na prstima.

Iako se u ovoj patici sa lakoćom odgurujete o podlogu, ja sam se nekako navikao da ih koristim za laganije treninge. Nisam ih mnogo koristio za tempo, pa ne mogu objektivno ni da ocenim koliko su dobre za taj tip treninga, al mislim da za brz polumaraton ipak nisu najbolji izbor.

Izdržljivost:

Patika jeste skuplja, ali uverio sam se da je tačno ono što se piše po forumima, da je Mizuno nešto izdržljivija, dugotrajnija patika od drugih proizvodjača. U patikama na slici (crvene) sam pretrčao preko 850km za sad i apsolutno ne vidim, a ni ne osetim mnogo značajnih nedostataka. Malo je kruća nego nego kad je bila nova, deo crne gume na peti je malo istrošen, ali ono najbitnije – đon i dalje pruža dovoljno zaštite i na dužinama oko 20km.

Obavezno probati:

Nike i Adidas prave dosta modela koji se prilagode stopalu trkača. Energy boost, Pegasus i još neke patike odgovaraju gotovo svima. Čini mi se da Mizuno pravi specifičnije modele, prema tome, moj savet je da ih obavezno probate pre kupovine.

Neki modeli vam uopšte neće pristajati, al kad nađete onaj koji je za vas, savršeno će vam odgovarati. Zato me i ne čudi kad sam video ljude koji kupuju na popustu 2 modela istih Mizuno patika.

Ultima je možda model koji može odgovarati najvećem broju trkačaod modela koji su kod nas u prodaji.

Wave Ultima 7

mizuno ultima 7 recenzija

Trenutno su u prodaji Wave Ultima 7. Noviji model, izašao na jesen 2015. Na prvi pogled se ne razlikuje mnogo u odnosu na 6. Normalno, jer je 6 napravio značajan iskorak u odnosu na svog prethodnika (sudeći po komentarima).

Sedmica je sigurno zadržala sve dobro iz šestice, a primetno je da je đon dodatno unapređen – ojačanje na peti, izdržljivija guma, produžen talas za više zaštite i nova tehnologija u srednjem delu đona za poboljšanu udobnost i response (odbijanje). Uz to su čak znatno lakše – sa 315g na 290g, što je neverovatno lagano za trening patiku. Dakle, trebalo bi da je noviji model još udobniji i skočniji.

ultima 7 2

Mizuno drži nešto višu cenu svojih patika, ali primetio sam da daju značajne popuste. 30%, + 10% pre nego što se pojave novi modeli. Isti je slučaj i u inostranstvu, gde sa 100 funti ubrzo padnu na 60, a kada izađe novi model stari bude 40, što je za ovakvu patiku više nego povoljna cena.

Nove patike za maraton dobro je kupiti najkasnije 3 nedelje pre trke, naravno da može i pre. Prema tome, pratite popuste pa se možda odlučite baš da u ovom modelu trčite 16.4.2016.

Lagane, izdržljive, udobne. Za rekreativne trkače koji bi da trče svoj prvi maraton, ili neke iskusnije koji ne idu baš na pobedu, ovo može biti sjajan izbor.

komentari