Vodič za kupovinu patika za trčanje

Važno je da shvatite da ukoliko planirate da trčite, najbolja investcija koju možete da napravite (pored planskog treninga i angažmana trenera)  jeste kupovina namenskih patika za trčanje.

Iako možete početi da trčite u basket ili fudbalskim patikama koje  već imate kod kuće, obavezno pogledajte šta nisu patike za trčanje i u jednom trenutku pazarite prve patike za trčanje.

Opcije: Gde kupiti patike za trčanje?

Pogledajte mapu prodavnica sa kojima sarađujemo.

U Srbiji trkačku opremu možete kupiti u monobrend radnjama, tj prodavnicama koje prodaju samo jedan brend: Nike, Adidas, Asics, Salomon. Za opremu ovih brendova zaduženi su generalni distributeri: Sport Time, Beosport, Tref sport…

Multibrend radnje su one prodavnice u kojima možete kupiti modela rezličitih proizvođača. To su: Sport Vision, Đak, Planeta sport, Intersport, N-Sport i drugi.

Pored regularnih radnji, mnoge prodavnice imaju svoje OUTLET radnje u kojima možete naći stare modele koji su sniženi do nabavnih cena. Nećete naći sve modele, ali ono što nađete biće stvarno najpovoljnija kupovina.

Pored domaćih prodavnica jedan od načina da dođete do patika i opreme za trčanje su i:

 • Online prodavnice kao što je npr wiggle.com koje šalju povoljnu opremu u Srbiji
 • Posete maratonskih sajmova, koji se organizuju dan-dva pre same trke (Ljubljana, Berlin…)
 • Specijalizovane radnje za trkačku opremu u svim većim gradovima u svetu, gde vam stručni prodavci mogu pomoći pri izboru.

Šta uraditi pre kupovine patika za trčanje?

Potrebno je da odgovorite na nekoliko pitanja:

 • Koliko novca želim da potrošim?
 • Koliko nameravam da trčim u ovim patikama (2-3 puta nedeljno) ili češće?
 • Gde ću trčati, samo po asfaltu ili samo po šumi?

Ako ste trčali pre toga, ponesite te patike sa sobom u radnju. To vam samo može pomoći da lakše odredite koje vam patike savršeno odgovaraju.

Šta da radim kada dođem u radnju?

Kada ste pronašli sportsku radnju, planirajte da potrošite bar pola sata ili 45 minuta u njoj. Ne žurite u odabiru patika. Pogledajte sve izložene patike za trčanje. Tako ćete lakše da vidite koji modeli su tu i koliko koštaju. 

Dok gledate izložene modele, prodavac će vas po pravilu pitati da li može da vam pomogne. Ono što prodavac sigurno zna jeste spisak novih tehnologija koje patike poseduju – distributeri organizuju prezentaacije novih modela u radnjama. U protekle 3 godine urađeno je više edukacije iz oblasti trkačke opreme za prodavce. Ovo nikako nije garant da je prodavac upoznat sa potrebama trkača (izuzev ako nije rekreativni trkač, što je veoma retko) i da vam može pomoći da izaberete najbolju patiku za vas. Možete pitati prodavca, da li on trči, ukoliko ne trči, sve što vam govori uzmite sa rezervom. Duboko znanje dolazi samo iz iskustva.

U kupovinu obavezno krenite sa čarapama za trčanje koje obično koristite na treningu. Pogrešne čarape, na primer pretanke ili predebele će vam dati pogrešan utisak o patikama dok ih probate. Ako nemate čarape za trčanje, prvo njih kupite, pa tek onda probajte i patike.

Ako nosite anatomske (ortopedske) uloške, ne zaboravite i njih da ponesete.

Ako niste sigurni koja je vaša veličina obuće, izmerite oba stopala po dužini i poprečno. Kod mnogih proizvođača patika su brojevi dati i u centimetrima, Evropski brojevi na primer 43, američki, ili britanski kod jednog brenda mogu da budu veći nego kod drugog, pa ih uzmite sa rezervom. Vaše stopalo može zbog uticaja trčanja i starenja da se proširi i produži, pa nemojte da se začudite ako vaše patike budu za pola broja ili ceo broj veće nego što ste ranije nosili.

Postoji obilje pravih radnji, pa i lanaca sportske opreme. U ponekim radnjama patike su odvojene prema nameni i polu, pa možete naći sekciju za trčanje. OPREZNO, jer i u njoj modela koji uopšte nisu patike za trčanje!

Osećaj: Obavezno probajte pre kupovine

Nikada ne kupujte patiku za trčanje da je pre toga niste probali. Kalupi i istih brendova se razlikuju, tako da vam broj 45 od istog proizvođača može biti uzak / širok ili samo malo kratak – dovoljno da vam usled udaranja prstiju u prednji zid patike poplave  i poodpadaju nokti.

Kada obučete patike, možete uraditi par skokova, napraviti par koraka i OBAVEZNO istrčite par dužina duž radnje. NEMOJTE DA SE STIDITE. U svim ozbiljnim trkačkim radnjama u svetu postoji traka za trčanje, na kojoj odmah možete probati patiku za trčanje. Ako je u radnji ne poseduju ostaje vam da potrčite i osetite kako patika “leži”.

Osećaj u odgovorajućim patikama za trčanje

Ono što tražite jeste komforan osećaj u patikama za trčanje. Patika treba da bude “fit”, tj da dobro leži, ali noga unutra treba da ima prostor. Posebno je važno da je peta fiksirana u patici i da tu imate dobar osećaj da vam noga čvrsto leži u patici.

Nije problem ako patika čak i malo više šeta u prednjem delu gde su vaši prsti. Prsti prilikom udarca u podlogu se šire, tako da treba da postoji mesto za njih gde će moći slobodno da se ispruže i rašire.

Neophodan uslov za dobru patiku jeste odgovarajuća dužina. Bolje je uzeti patiku čak i jedan broj dužu, nego milimetar kraću. Gotovo po pravilu početnici koji biraju prvu patiku za trčanje (a nisu pročitali naš vodič) izaberu kraću / taman patiku za trčanje. Ono što verovatno ne znate, jeste da se usled trčanja noga širi, te da kada trčite nizbrdo, noga se kreće prema napred. Sve ovo izaziva da vaši pristi (posebno palac) udaraju u prednji deo patike za trčanje. Posledice su veoma lepi plavi nokti koji posle otpadaju.

Raspon cena patika za trčanje

 • Nebrendirane patike za trčanje, white label, tj serije patika koje se prave u Kini i na koje možete okačiti vašu marku su ubedljivo najjeftinija varijanta patika za trčanje. Njihova cena ide ispod 20 evra. O ovim patikama nemamo pojma 🙂
 • Donja serija patika brendiranih proizvođača ima cene od 40-60 EUR. To su patike koje ne uključuju inovaciju i tehnologiju koju taj brend razvija i ugrađuje u skuplje modele. Verovatno da ove patike nisu specijalno dizajnirane. No ove patike suštinski rade posao.
 • Srednji nivo cena patika se kreće od 90 – 120 EUR. Ovde spada najveći broj patika za trčanje i u ovom rangu se mogu kupiti otpimalne patike za trčanje. Čak i skuplji modeli na popustima ili u outletima se spuštaju do ove cene, tako da za stotinak evra sigurno možete kupiti odične patike za trčanje.
 • Preko 120 EUR, pa sve do 180 EUR su modeli patika koji su po pravilu ili specifični za tačno određenu grupu trkača ili uključuju poslednje inovacije kompanija.

Razgovor sa prodavcem

 • Popričajte sa prodavcem o vašim trkačkim navikama. Faktori poput dužine trčanja, nedeljne kilometraže, trke,  podloga na kojoj trčite ili budući planovi mogu pomoći prodavcu da vam predloži neke modele patika.
 • Ako nemate neki trkački staž, budite iskreni. Ako ne razumete tehnologiju i termine, pitajte za pojašnjenje.
 • Ako tek počinjete sa trčanjem, nemojte pretpostavljati da vam trebaju najjeftinije patike. Takođe ni najskuplje patike ne moraju da budu optimalne za vas.
 • Pazite da vam patike ne budu knap, uvek neka bude jedan cantimetar prostora između najdužeg prsta (drugog) i vrha patika. Vaši prsti ne treba da budu stišnjeni. Peta ne treba da ima previše prostora da kliza po unutrašnjosti patike u koračanju ili trčanju. Ovo trenje stvara žuljeve. Ako nešto od ovoga ne odgovara, ne kupujte te patike.
 • Probajte razne brendove patika. Jedan brend ne mora da bude bolji ili lošiji od drugog. Budite temeljni. Obujte vaše čarape i ako nosite ortopedske uloške stavite ih u patike i prošetajte po radnji. Ako vam se učini da nisu dobre u hodanju, sigurno ne valjaju ni u trčanju.
 • Odlučite se da probate dva para koji vam najbolje stoje i najudobniji su. Nazujte po jednu različitu patiku i prošetajte ili potrčite po radnji. Tako ćete videti koje su patike najbolje za vas.
 • Pitajte prodavca da li je moguće zameniti patike ako ne odgovaraju. Po zakonu o zaštiti potrošača, imate prava da patike vratite uz fiskalni račun pod uslovom da su čiste i da nisu bile nošene. Zato uvek čuvajte račun. Garancija na patike je 6 meseci od dana kupovine.

Na šta da obratite pažnju kod patika?

 • Manja težina patika znači veću brzinu u trčanju ali istovremeno smanjuje moć apsorpcije udara. Trening patike moraju biti teže od takmičarskih. Ako vam rezultati nisu presudni, kupite bolje patike za trening, one čuvaju zglobove boljom amortizacijom.
 • Najkvalitetniji brendovi su Mizuno, Asics, Nike Adidas, ali su zbog toga i skuplji od ostalih. New Balance, Puma, Reebok, su malo jeftiniji, a solidni, dok su Joma i ostali brendovi još jeftiniji, što samo po sebi ne mora, ali može da govori o količini novca koje kompanije ulažu u istraživanje i razvoj novih modela. Dešava se da i dobar brend ima patike koje vam nisu udobne. Pored ovih u inostranstvu ćete nači i Scott, Zoot, Saucony, Vibram, Brooks patike za trčanje…
 • Materijal lica: osnovno je da je lice patike izrađeno od više materijala. Mesh (mrežasti materijal) napred i sa strane je obavezan za lakšu perspiraciju (da se noge nebi znojile). Ako je moguće, gledajte da mesh nije bele boje, manje se vide fleke ako se zaprlja. Takmičarske patike imaju više mesha, što čini patike prozračnijim i lakšom.
 • Ako nemate veliki budžet, ne obraćajte mnogo pažnje na marku: važan je dobar đon, uložak i kvalitet izrade. Često se van sezone i u nekim akcijama organizuju rasprodaje sportske opreme, pa je ovo idealno za nabavku patika po nižim cenama. Prošlogodišnji modeli se obično nude sa popustima. Razlika prošlogodišnjeg modela i novog dešava se da je samo u boji, dok su tehničke karakteristike gotovo identične.
 • Ðon: ako gazeća površina đona nema oblik skije (zakrivljen na vrhu) a debeo na peti: patike nisu za trčanje. Osim toga đon mora da bude iz više delova različitog sastava (penasti/gumeni) u više boja, nikako iz jednog gumenog. Ðon patike ima žleb u centru pete koji pomaže u apsorbovanju udara. Prednji deo đona treba da bude lako savitljiv. Kvalitetniji đonovi imaju dodatne elemente za amortizaciju. Tvrđi delovi dona imaju ulogu da spreče torziju, uvrtanje, patike i ti elementi su sa strane i odozdo. Off road patike imaju đon sa dosta elemenata gripa, minimiziraju klizanje. Njih ne treba nosti na asfaltu jer su prilagodene za mekše terene.
 • Uložak: obično je od penastog materijala presvučenog izdržljivim platnom. Često je perforiran radi bolje ventilacije. Uložak jeftinijih patika ima ravan profil i debljinu oko 3mm koja se posle određenog vremena prilagođava patici. Kod skupljih modela uložak ima i povišen obod sa strane i pozadi radi preciznijeg pozicioniranja uloška u odnosu na patiku. Ispod uloška u unutrašnjosti dona patike mogu imati dodatni medijum (honeycomb kod Reebok-a, Gel kod Asicsa, itd) za bolju amortizaciju sile udara.
 • Jezičak: proverite da li je simetričan i da li omogućava dobru respiraciju. Ako je malo ustranu, to ne valja.
 • Probajte patiku, napravite par koraka. Ne kupujte nikada tesnu patiku, to je siguran način za dobijanje žuljeva. To znači da ako odmah osetite da nešto nije u redu (na primer: ako savijete prste pa vas patike stežu oko domalog i malog prsta) to nije pravi izbor, jer će tu najverovatnije doći do žulja. Probajte i uporedite tu patiku sa nekom drugom, možda je ona druga udobnija.
 • Čarape: Ako nosite debele čarape u patikama na treningu, onda u takvima i treba da krenete u šoping. Nije isto probati na drugu čarapu koju obično nosite uz pantalone i cipele. (Polu)maraton ne trčite u novim čarapama, zbog mogućih žuljeva. Koristite čarape koje su nošene i oprane bar 2-3 puta.
 • Poželjno je imati bar dva ili više pari patika za trening, kako ne biste morali da nosite znojave ili mokre sledeći put. Za trke vam, ako nemate takmičarskih pretenzija, ne treba poseban par patika, ali nije na odmet da ako imate mogućnosti trku trčite u lakšim patika u kojima ćete dobiti važne sekunde prednosti.

Šta posle kupovine patika za trčanje?

Ovde bi trebalo dodati i par saveta iz prakse šta da nikako ne radite sa patikama, kada ste ih već kupili:

 • U novim patikama ne idite odmah na trčanje preko 6km, jer ćete nabiti žuljeve ili će vas tabani peći.
 • Nikada ne perite patike pred duži trening ili trku, jer ćete nabiti žuljeve – patike se pranjem skupljaju a nošenjem šire, dok se ne razgaze. U mašinama je moguće oprati patike, ali i ručno. Ako ne morate, ne perite ih.

Napravite odluku!

Izbor patika za trčanje nije izbor škole, ili kupovina kola ili stana. Zato slobodno napravite odluku i bez brige: kako bude menjali patike (nadamo se da ćete trčati barem još 10 godina 🙂 tako će se i vaš ukus graditi. Vrlo brzo ćete vi baš biti ti koji će savetovati vaše drugare novopečene trkače i trkačice.

Dodatni savet za opremu?

Ukoliko i dalje niste sigurni kako i šta dalje, slobodno nam se obratite sa pitanjem.

Do tada, prikačite se na našu mejling listu kako bi dobijali sveže informacije o opremi: