adidas Ultra Boost – ful osećaj Boosta

adidas Ultra Boost stigao je u Srbiju. Adidas je ovu patiku nazvao “najbolja trkačka patika ikada napravljena” – veoma hrabro mora se priznati.  Ono što je definitivno, nakon probanja nećete ostati ravnodušni. Takvi su i naši utisci posle mesec dana hodanja/trčanja u njima.

Boost – max povratak energije

Kada je 2013. godina Adidas izbacio Boost tehnologiju, stvorena je neverovatna priča sa novim đonom koji ima najbolji povraćaj energije od svih ostalih tehnologija na tržištu. Malo po malo je Adidas širio lepezu patika u koje je ugradio ovu tehnologiju, da bi Ultra Boost postao prva patika koja u đonu ima isključivo Boost, bez dodataka EVA (klasične) pene.

Osećaj pri koračanju u adidas Ultra Boost je stvarno nešto novo, izvrsan osećaj mekoće (amortizacija) i odbijanja (responsivnosti) od podlogu. Teško je opisati ovaj osećaj ali možda je najbolje zamisliti mini trampolinu kako bi se stekao dojam koji su inži njeri adidas želeli da postignu pod idejom: energize your run.

Da se podsetimo Boost penu čine hiljade malih kapsula (u Ultra Boost ih je oko 3000) koje nezavisno ne samo da amortizuju udarac, noge od podlogu, već daju povraćaj energije i zadržvaju karakteristike u svim vremenskim uslovima (pri visokim/niskim temperaturama)

Ova amortizacija/responsivnost odlično leži svim trkačima koji bi patiku za svakodnevni trening i sa kojom je OK prelaziti i duže distance. Za mekan prenos peta – prsti zadužen je novi “Torsion system”, umetnuta plastika u središnjem delu đona koja omogućava upravo to – glatko pregibanja patike prilikom prenosa težine sa pete ka prstima (i obrnuto) prilikom normalnog pokreta noge u dodiru sa podlogom.

adidas-ultra-boost-black-white-02

Primeknit – izvanredan komfor

Gornjište patike je Primeknit, nova tehnologija pletenja koja nam donosi materijal rastegljiv u sva četiri pravca. Materijal je veoma rastegljiv tako da se gornji deo patike skroz obavija oko noge i daje neviđeni komfor. Ukoliko ste navikli na standardne patike koje se čvršće obmotavaju o nogu, ovaj komfor može da vam bude čudan na početku.

Ako zaviritite unutra videćete da patika nema jezik – unutrašnji deo patike urađen je kao čarapa. Veoma prozračan i veoma lagan ovaj materijal daje osećaj udobnosti: nema šavova, stezanja i žuljanja.

Pletenje gornjišta je različito u različitim delovima patike kako bi se postiglo što veći komfor, izdržljivost i prozračnost patika. Sve ovo omogućuje prilagođavanje patike svakom koraku i svakom stopalu.

Različite gustine pletenja kako bi se postigla bolja izdržljivost i prozračnost gornjišta

Prostora u prednjem delu ima mnogo tako da je patika udobna i za one koji imaju nešto šire stopalo. Profil patike u prednjem delu nešto je više spušten (već viđeno kod Energy Boost 2 modela) tako da vam se može desiti da vam prsti (posebno palac) nešto izraženiji dodiruju gornji deo patike. Ova činjenica ne predstavlja problem, ali može da bude čudno prvih nekoliko nošenja.

Može bolje

Najveći znak pitanja za adidas Ultra Boost jeste stabilnost, tj lateralno kretanje stopala u njima. Ugrađena je školjka u peti i deo tvrđe plastike sa unutrašnje strane Boost pene u peti, ali to ne pomaže puno ako se slučajno zadesite u njima na kamenjaru jer dolazi do izvrtanja noge preko đona, što ume da bude veoma nezgodno.

Druga stvar koja mi se nije svidela kod Ultre jeste činjenica da su super klizave po kiši na pločnicima. Da se razumemo adidas Ultra Boost ima pleten gornji deo, ne želite da trčite u njima po kiši, a čak i tada super je trenje po običnom asfaltu. No, ako slučajno u njima pređete po mokrim pločicama Ultra se ponaša kao skije, pa sam dva puta pao u njima. Pazite na ovaj mali problem ako vas uhvati kiša.

Iako je gornjište patike super lako (pletenje jedan sloj) 100% Boost đona učinilo je Ultra Boost nešto težom. Sa +300 grama definitivno nije patika sa kojom biste trčali lični rekord na uličnoj trci, no za svakodnevni trening i sporiji polumaraton/maraton je sasvim dobra.

Nameće se  i pitanje cene adidas Ultra Boosta, koje je u rangu premium (max cena) patika ostalih brendova ~20.000 RSD. Moj savet vam je da pre kupovine probate i ostale Boost modele Energy Boost 2 i Supernova Glide, oba modela su vrhunske patike sa sjajnim performansama po povoljnijoj ceni.

Na džins?

Zamisliti patike za trčanje u varijanti dnevnog izlaska, u varijanti sport casual, pre par godina bilo je nezamislivo. No kako vreme prolazi tako dolaze stvarno lepi modeli. Adidas Ultra Boost je jedan od njih,  trkačka patika koju možete super uklopiti sa pantalonama, posebno u crnoj i sivoj varijanti.

Moj par najviše koristim za šetanje. Skroz crna varijanta ide uz manje više sve kombinacije, a nosim je i sa jaknom i sa kaputem.

We’re lacing up in minimal design, maximum energy in core black #ultraboost.

A photo posted by adidas Running (@adidasrunning) on

Kome je namenjena?

adidas Ultra Boost je patika za sve normalne pronatore koji žele moćnu patiku za udobno i super-komforno svakodnevno trčanje. Ujedno adias Ultra Boost je trkačka patika koja je toliko lepa i udobnoa da je možete koristiti i kao modnu (da ne kažemo fashion), dnevnu patiku uz džins i sportsku varijantu.

Hvala Adidas-u što nam je poslao par patika na testiranje. Ova činjenica nije uticala na naš test ovih patika.

komentari