Saucony Hurricane ISO 2

 Moram priznati da mi je ovo bio prvi susret sa brendom Saucony. Trkači iz Srbije generalno teško imaju šansu da kupe nešto iz opusa brendova koji su specijalizovani trkačku opremu. Ok, tu je uvek inostranstvo ili online kupovina, ali Saucony možete od skoro da kupite i kod nas.

Brza voda – brend za trkače

Saucony je američki proizvođač patika za trčanje koji egzistira više od 100 godina, a ime je dobio po Saucony potoku (Saucony Creek) u gradu Kutztown, u američkoj državi Pensilvanija, gde je brend i osnovan. Takođe, i logo kompanije predstavlja isti potok.

Od ove godine Saucony brend  je dostupan u Intersport prodavnicama širom Srbije.

Kao što rekoh, prvi susret sa patikama ovog proizvođača. Idemo na sigurno, s obzirom na moju „školsku“ pronaciju i još uvek svežu povredu. Odlučio sam se za stability/guidance model Hurricane Iso 2 koji je predviđen za umerene pronatore u veseloj crvenoj boji.

Look and Feel

Na prvi pogled deluju obećavajuce. Ojačanje na peti je čvrsto, materijali kvalitetni, nema klasičnog jezika, nego noga ulazi kao u čarapu. Patike jesu malo teže (306 grama), ali to se i podrazumeva zbog dodatnih ojčaanja i podrške kojima su opremljene.

Obuvanje ide lako, sa pertlama nema problema. Ono što odmah osećam je neverovatna mekoća. Ovaj model patika je možda i najmekši na tržistu. Peta je dovoljno izdignuta (30mm) u odnosu na prste (22mm), ima tu čitavih 8 milimetara.

Prednji prsti imaju sasvim dovoljno mesta. Patika je namenjena osobama srednjeg i nižeg risa. Zbog tog osećaja hodanja po oblacima bio sam zabrinut kakav će patike imati odziv.

Đon je pravi ulični, u cik-cak šemi sa gomilom patentom zaštićenih tehnologija.

IMG_1321_1300x450Gornji deo patike mi je baš legao. Dobro odabrani materijali, patika čvrsto drži nogu prilikom trčanja, peta je fiksirana, ali ne žulja.

IMG_1324Prednji deo mi se na momenat učinio uskim i da će mi mali prsti „iskakati“, ali se u praksi pokazalo potpuno suprotno. Sve je leglo kako treba i postoje čak dodatna ojačanja za prste.

Napominjem da patike nisu vodootporne. Bitna stvar (bar meni) je da se pertle nisu odvezivale prilikom trčanja, a nisam morao da ih prejako zategnem.

Tehnologije

Primenjena je EVERUN Topsole tehnologija kao i poseban EVERUN Landing Zone u peti. Tu je i TRI-FLEX konfiguracija za bolji kontakt sa podlogom zadužena da sve prođe glatko. ISOFIT tehnologija u gornjoj kolevci podržava stopalo.

U suštini, ovo dodatno poboljšava mekoću i svakako puno znaci pri dužim treninzima ili maratonskim trkama. Na kraće staze, do 10km, prave benefite ovih inovacija nećete osetiti.

U praksi

Saucony Hurricane Iso 2 sam testirao 10 dana i presao sam malo preko 100 km u njima. Trčao sam po asfaltu, betonu i tartanu.

Patike su ekstremno udobne. Fino absorbuju udarce i solidno usmeravaju doček sa pete na prste. Nisam imao problema sa žuljevima niti bolne grimase posle treninga. Čak mi je prijala i šetnja u njima. Podignuti petni deo mi je blago uticao na samu biomehaniku trčanja i manje sam se dočekivao na petu.

Kao što sam rekao, patika je „drumaška“ i ne bih je preporučio za neke ozbiljne trail distance ili planinsko trčanje. S obzirom na veliku količinu pene između stopala podloge ne može se očekivati vrhunski odziv i onaj „osećaj podloge“. Zbog težine Hurricane Iso 2 svakako ne spada u brze patike, ali za ovu vrstu patika to nije najbitniji faktor.

Ono što može biti značajno je svakako cena patika. Ove patike pripadaju „skupljoj“ grupi trkačkih patika na koje smo mi kao pronatori osuđeni.

Količina tehnologija korišćenih ovde u velikoj meri podiže cenu patika i to je prisutno kod svih proizođača. Ukoliko ste pronator, nižeg risa, prelazite veče distance na treninzima, a tražite vrhunsku mekoću i udobnost opreme, preporučujem vam da uzmete ovaj model patika u razmatranje.

Za kraj, ovom modelu bih dao generalnu ocenu 8/10.

EDITORS NOTE: Zahvaljujemo finim ljudima iz triple jumpa za dostavljanje test modela. Recenzija je lični utisak testera i nezavisna od stava uredništva, sponzora i trećih lica.

komentari