Asics GEL-Nimbus 17 – trčanje po oblacima

Volim patike. Odbolovala sam sve tipične “trkačke boljke” – žuljevi, otpadanje noktiju, lepe a neudobne… i onda, kada mi na jednoj trci umalo nije pukla Ahilova tetiva zbog neodgovarajuće patike u odnosu na moju tehniku gaženja i trčanja, shvatila sam da čitav život provodimo upravo na nogama, da je sva naša težina na stopalima i zglobovima, te da je neophodno da ih negujemo i vodimo računa o tome kakvu obuću nosimo.

Udobnost pre svega! Nažalost, cena dobrih patika za trčanje je veoma visoka za naše standarde, ali svaki dinar uložen u kvalitet je pametno potrošen i ne treba da se žali posebno ako trčite polumaratone/maratone.

Bila sam u misiji traženja idealne patike za svoj prvi maraton.

U kolekciji imam:

  1. Nike Free 5.0,
  2. Nike LunarGlide 5,
  3. Asics Nimbus 15,
  4. Acis Gel Noosa Tri 9,
  5. Brooks model Ravenna 6

I sve njih vrtim u krug tokom treninga i testiram, a budući da imam dijagnozu – ljubav prema patikama, dva dana pre Noćnog maratona u Novom Sadu, ulazim u Tref Sport da vidim šta novo imaju i pažnju mi privlače Asics Nimbus 17.

Prvi pogled, dodir, utisak – moćna patika. Zamolim za svoj broj, probam ih, protrčim u radnji – kupujem ih. Rešim ono šta nikako ne bi trebalo – da trčim Noćni polumaraton u njima. Srećom, nisam imala niti jedan žulj ili nelagodnost tipa izlazak fabričkih uložaka tokom trke 🙂

Od Noćnog pa sve do sad trčala sam u njima u raznim uslovima – i na plus 40 i po kiši, i na betonu i po travi i tartanu i zemlji. I one se ponašaju identično: kao po oblaku da trčim.

Izuzetno mekane, komforne, prilagodljive stopalu i peti – što je od presudnog značaja za sve koji su ikada imali problema sa Ahilovom tetivom, petnim trnom i sl.

Za razliku od Nimbus 15 koje sam kupila po preporuci zbog problema koje sam imala, Nimbus 17 su izuzetno lakše, teže svega 306 grama. I imaju daleko bolju i kvalitetniju, gušću mrežicu koja se ne cepa, takođe, patika ima osvetljene delove koji sijaju u mraku, dakle, bezbedni smo i vidljivi kada trčimo noću.

Ono šta krasi ovu patiku jesu gel i pena koji se nalaze u đonu i koji upravo doprinose ovakvom osećaju i idealne su za dužinske treninge. Svedok tome je i moj nedavni lsd trening od 28km po kiši i betonu nakon čega me stopala uopšte nisu bolela iako sam dve nedelje pre treninga izvrnula skočni zglob.

Naizmenično sam testirala Nimbus 17 (u njima sam istrčala polumaratone u Novom Sadu, Hvaru, Etno selu Stanišići i Budimpešti) i Brooks Ravenna 6 (na treninzima dužine) kako bih odlučila u kojim ću trčati svoj prvi maraton u Ljubljani za nekoliko nedelja, i izbor je pao na Nimbusice, a saznaćete uskoro i zašto, odnosno koja je mana Ravenne.

komentari